Всеки, който е развил симптоми, след като е купил билета си, или междувременно е имал контакти със заразен, ще трябва да се откаже от полета. За целта авиокомпаниите трябва да възстановят без пречки и без такси парите за билета, пише 24 часа.

От пътниците се очаква често миене на ръцете и ползване на дезинфектанти, а маските ще са задължителни освен за деца под 6 години и хора, които не могат да ги носят по медицински съображения. По системата за съобщаване на полетите ще бъдат пускани напомняния за личните предпазни мерки, които трябва да се спазват. Препоръчаната социална дистанция е метър и половина при чакане на ред за чекиране, както и в магазините на летищата, като ще има знаци, които да показват къде да се застане.

Тъй като в зоните за сигурност спазването на дистанция е трудно, всички служители ще са с маски и щитове. Кошниците, в които пътниците си слагат личния багаж за проверка, ще се дезинфекцират често. В случай, че са налага отвеждане до машината с автобуси, те ще са повече, за да се качват по-малко хора. Самолетите също ще бъдат подлагани на цялостна дезинфекция между полетите.

Европейската агенция по авиационна сигурност е изискала от авиокомпаниите да сложат по-добри филтри за пречистване на въздуха в пътническите салони, но независимо от това и на борда ще се носят маски - както от пасажерите, така и от екипажа. Маските трябва да се сменят често, така че при дълъг полет пътниците ще трябва да разполагат с по няколко.

Отпада, обаче, изискването авиокомпаниите в САЩ и Европа да прилагат правилото на празната средна седалка. При пристигане всеки пътник ще трябва да попълва декларация с имената си, номера на седалката си в самолета и телефон или имейл. Това се прави за проследяване на контактите, ако се окаже, че на борда е имало заразен. След като си получат багажа, пасажерите трябва да напуснат летището колкото може по-бързо. Изпращачите и посрещачите няма да влизат в летището.