Според омбудсмана регулаторът определя в интерес на монополистите цените на водата, а гражданите са длъжни да плащат, но нямат възможност да обжалват. "Това са текстове от закона, които не дават възможност на гражданите да обжалват, а има проблеми, недостатъци, пороци в действията на КЕВР", обясни Мая Манолова. Тя даде за пример, че КЕВР за пореден път не прави обществено обсъждане по важните за гражданите въпроси, визирайки заседанието за цената на водата.

Освен това, по думите на Манолова, определяйки социалната поносимост, КЕВР е имала възможност да определи цената на водата по две методики на НСИ, които дават различни числа, като второто е на места на 100% по-високо от първото. Според Манолова КЕВР е взела предвид изследването на НСИ, което дава по-високи стойности и по този начин социалната поносимост се вдига, съответно и цената на водата.

Омбудсманът припомни, че при определяне на цената на водата се определя и спрямо размера на инфлацията. От КЕВР обаче вместо да отчетат инфлацията от 1 януари до 31 октомври 2017 г., отчели тази от декември 2016 г. до 31 октомври 2017, като разликата била повече от 1%. "В единия случай става дума на 0,7 на сто инфлация, а в другия за инфлация 1,937%“, обясни Манолова.

Малко по-късно, по време на откритото заседание, Манолова се закани да се обърне към прокуратурата по този въпрос.

Омбудсманът информира още, че според закона КЕВР трябва да определи общите условия в договорите, само че вместо с договори ВиК операторите определят цената на водата със заповеди. "КЕВР не определя общи условия на договорите, а общи условия на водоснабдителната услуга, което е също нарушение на закона.

Проблемът е, че действията на регулатора са необжалваеми", заяви още Мая Манолова. Затова тя ще настоява да се изпълнява законът, в който е казано, че трябва да има договори при общи условия, а не заповеди. Манолова ще иска и "ВиК_-а дружествата да използват възможността в закона, където е предвидено, че могат определят по-ниски цени на водата на местата с гравитачно водоснабдяване.

По време на вчерашното заседание КЕВР обяви, че ще определи цената на водата в София, Пловдив, Варна, Бургас и още 11 области в страната на закрито заседание на 15 декември.

Източник: monitor.bg