Младият човек е активен спортист и за втори път бронзов медалист от Републиканския шампионат по ММА. Преди дни той участва в първият Лидерски лагер организиран в рамките на кампанията „България срещу диабета“, за деца и родители с диагноза Диабет. Преди около 4 години диагнозата „Диабет тип 1“ го застига, както него, така и родителите му, които са изправени пред предизвикателството на една нова реалност за тях.

По време на състезателните лагерни игри, Тошо Тошев обяви пред останалите участници, че посвещава победата си от Републиканския шампионат по ММА, на каузата „България срещу диабета“, с този свои символичен акт, младежът иска да покаже на всички негови връстници, че могат да живеят активен начин на живот и да имат своите големи победи, въпреки заболяването си.

По време на Лидерския лагер бяха организирани както различни състезателни и спортни игри, съобразени със здравословното състояние на участниците, така и редица обучителни семинари за техните родители. Предстои да бъдат организирани още три петдневни лагера за деца с диабет тип 1 и техните родители, като организаторите за сега не съобщават конкретни дати поради епидемиологичната обстановка и новите мерки.

Припомняме, че преди около месец Мартин Петров, носител на приз на името на незабравимия Атанас Скатов, покори най-високия връх в Европа, Елбрус, и посвети своето изкачване на каузата „България срещу диабета“.

В основата на проекта са членовете на „Лайънс клуб Видин“, които през 2019г. организираха най-големия международен благотворителен поход по въздух, вода и суша в името на каузата срещу диабета. През тази година бяха реализирани 3 обучения за областни координатори, национален велопоход, който за 14 дни премина през всеки един областен град на страната, а хиляди българи имаха възможност безплатно да си изследват кръвната захар, паралелно с това се провеждат и планираните 28 обучения за над 1000 медицински сестри в детски градини, училища и социални заведения, които работят с деца.