© Александър Горанов

На събранието бе избран нов Инициативен комитет за построяването на храма с председател кмета на общината Валери Ролански и членове - бизнесмените Свилен Кръстанов, Мартин Борисов, Радослав Кошински и Рачко Иванов.

На учредителното събрание бе решено в своята дейност Инициативният комитет да се ръководи от следните цели:

1. Подкрепа на начинанието за изграждане на православен храм в гр. Роман.

2. Откриване на банкова сметка на името на Инициативния комитет и оказване на съдействие за набиране на средства в нея.

3. Подпомагане и съдействие на всякакви добронамерени инициативи, свързани с благородното намерение най-сетне новият храм да стане реалност.

Идеята за въздигането на нов православен храм в Роман датира от преди 8 години. За целта през 2009 г. Инициативен комитет прави допитване до обществеността относно най-подходящото място за изграждане на храма и внася предложение до Общинския съвет.

С решение на местния парламент в началото на следващата година е определено молитвеният дом да бъде построен в центъра на града, на терена срещу Начално училище "Петко Рачов Славейков”, с площ около 1300 кв. м. Решено е още патрон на храма да бъде небесният покровител на града преподобни Роман Сладкопевец, чиято памет се почита на празника Покров на Пресвета Богородица - 1 октомври.

Първата копка и полагането на основния камък на църквата са направени на 1 октомври 2010 г. от президента на Република България Георги Първанов (2002-2012 г.) и от тогавашния кмет на общината Красимир Петков. Водосвет по този повод отслужва о бозе почившият Врачански митрополит Калиник. Именно дядо владика дарява първите 1000 лв. за строежа на храма. Проектът е дарение на архитект Иво Петров, който е с романски корени и е проектант на Плевенската Панорама.

© Валери Ведов

Впоследствие обаче строежът на богослужебната сграда замря и в момента е на кота нула. А действащият понастоящем православен храм "Св. Параскева" в града е в окаяно състояние.