Идеята е за храмовия празник Възнесение Господне, килийното училище, да бъде отворено за посещение и осветено от Врачанския митрополит Григорий. В него ще се помещава музейна сбирка, фотографии и други неща, свързани с историята на селото, но най-вече – с историята на образователното дело.

Килийното училище се намира на първия етаж на храмовата сграда. На вторият етаж е църквата „Свето Възнесение“, осветена преди Освобождението, през 1872 година.

Църквата „Свето Възнесение“ е сърцето на Бутан. Построена е на най-високото и видно място, за да се вижда отдалеч и камбаните да се чуват. Тя е единствената двуетажна църква в България, със специфичен изнесен олтар, също така е една от малкото неманастирски църкви с три камбани.

Със съдействието на Община Козлодуй е подменена входната врата, с което се прекратява ограбването на дървен материал и рушенето на помещението.

До този момент е възстановена електрическата инсталация, поставени са дървени капаци на прозорците, закупен е дървен материал за тавана и пода. Също така е поръчан стъклопакет.

Обновяването на килийното училище продължава. „Ще сме много благодарни на всеки, който ни предостави снимки или предмети, свързани с историята на село Бутан. С усилията на бутанчани ще открием музей, който ще посреща малки и големи както от общината, така и от цялата страна.“, сподели кметът на селото Кирилка Асенова.