Още през миналата година гражданите на Мало Пещене организираха петиция против създаването на кариера в района на село с мотива, че мината ще замърси въздуха и ще причини екологични проблеми в района.

Преди заседанието кметският наместник на селото Иван Стоянов каза за медиите, че населението иска да си запази чистия въздух. „В Мало Пещене има вече изградени няколко къщи за отдих и туризъм. След ката разбраха за концесията всичко замря. Къща с 300 кв. м. с игрище за голф, с джакузи в нея беше заключена. Никой не е съгласен да дойде, да почива в нея и сутрин да се събуди от ръмжене на трактори и отровни газове във въздуха.

Сигурни сме, че от Общината ще ни подкрепят, но и иначе ние няма да се откажем от недоволството си и ще търсим начини и средства да се спре концесията, ако трябва ще се обърнем и към международни институции”- каза кметския наместник. Той обясни, че наистина в селото постоянно живеят 17 души, но по адресна регистрация са 48 жители. Благодарим на хората от Голямо Пещене, че ни подкрепят - добави той.

Иван Стоянов
Иван Стоянов

Кметът на Голямо Пещене Тодор Тодоров каза за MediaNews, че жителите на селото и той лично подкрепят искането на съседите си от Мало Пещене. "От тази кариера всички ще бъдем потърпевши. Там, където ще бъде тя, е оазисът на двете села. Там растат хубави череши, има плодородни лозя. Очакванията ни са, ако има кариера, там да стане пустиня. Наблизо е река Скът, която е една от най-чистите реки, в нея има риба. Каквото и ще да ни убеждават, знаем, че ако се разработи мината, както се казва "ние ще бием тупана, друг ще прибира парсата".

"Проучването е започнало преди 7-8 години, намерили са глауконит и сега дайте да разрушим хубавата ни природа. На могилата някога е имало летни лагери за ученици, още има дивеч и истинска флора и фауна. Ще бъдат засегнати 5-6 села наоколо, като Оходен, Нивянин, Борован, Буковец, Вировско и нашите две села. През декември миналата година имаше среща в РИОСВ - Враца. От тогава нямаме никаква информация за концесията и това ни притеснява да не е затишие преди буря", каза още Тодоров и изрази надежда, че от референдума ще има полза.


Тодор Тодоров
Тодор Тодоров

По-късно на заседанието стана ясно, че съветниците подкрепят референдума. Той беше насрочен за 14 април (неделя) тази година. Общинските съветници одобриха и средства за разходи по провеждането му в размер на 9 370 лв.