Общоселският празник бе открит от новоназначения кметския наместник Владимир Пенчев, който поздрави присъстващите с добре дошли и пожела здраве, благоденствие и както лозата ражда големи гроздове, така и рускобелци да са единни като тежък и узрял грозд.

По случай жизнетворящия християнски и народен празник, водосвет за здраве и берекет отслужи отец Дилян Иванов от Врачанската митрополия, който благослови лозовите масиви и извърши ритуалното зарязване или закройване на лозите.

След него лозарските ножици хвана стопанинът на масива, който отряза по три пръчки от три корена и поля главините с вино, за да дадат обилно грозде и да не ги хваща мана. Не останаха по-назад и гостите. Кметът на община Мездра Иван Аспарухов също показа майсторлък в зарязване, а след него, с благослов и благопожелания, кметският наместник Владимир Пенчев, пременен в национална носия, показа, че не само умее да криви калпак, но и лозе да зарязва.

След зарязването, най-старият лозар благослови домакина, пожела му берекет и толкоз вино да направи и изпие, че да остане и ръцете си да измие.

Особен колорит на честването придадоха гиздави самодейци от местното читалище, пременени в народни носии, които пресъздадоха традиционния обичай по зарязване на лозята и благословиха: "Да даде Господ берекет, да има вино във всяка изба!"

Актьорите самодейци наричаха и благославяха: „Колкото капки на тази лоза, толкова бъчви в избата. Колкото зърна в този хляб, толкова зърна в чувалите с грозде! Колкото е сочна тази кокошка, толкова сочно да е гроздето! Колкото сладък е този мед, толкова сладко да е гроздето!“ След възстановката и наричанията, „стопанинът“ покани всички да коленичат пред баш стопанина, за да е спорна годината. „Цяла година толкова вино пих, та остана и за жената, остана и за стопанина да си измие ръцете“ - завърши наричането.

Домакинът на празника, Венелин Леков, сподели, че тази година ще засади два нови сорта грозде - каберне совиньони мерло, така ще обогати сортовия асортимент от винени сортове – белите траминер и врачански мискет и червените - каберне фран и пино ноар.

Той благодари на всички, които отново направиха празника истински, изпълнен с настроение и радост - Читалище "Подем-1928", кметския наместник и община Мездра.

За празничното настроение на участниците се погрижиха духовата музика от село Лесура, които вдигнаха на крак мало и голямо да извият кръшни хора и ръченици, както и Женската битова група "Росна китка" при рускобелското читалище с ръководител Милчо Романски, която изпълни тематични народни песни - "Хей, лозари, хей, винари", "Ой винце, винце" и песен за Руска Бела.

А по пладне празникът се пренесе на мегдана, където всеки стопанин донесе от своето вино, събрано в голяма обща бъчва. Празникът на рускобелци продължи вечерта в салона на читалището, където всички седнаха на обща трапеза, пиха, пяха и се веселиха до късна доба.