За съжаление, на територията на град Мездра не се извършва регулярен мониторинг за качеството на атмосферния въздух. Но дори без да се вземат проби и правят изследвания от РИОСВ, със сетивата си усещаме, че концентрацията на вредни емисии превишава пределно допустимите норми за съдържание на общ суспендиран прах, фини прахови частици и други опасни за здравето вещества - серен и азотен диоксид, олово, никел, кадмий, арсен и полициклични ароматни въглеводороди. Особено след снеготопенето и през най-горещите летни месеци, когато не падат дъждове.

И ако човешкият организъм има защитни механизми срещу общия прах и възпрепятства по механичен начин проникването му в белите дробове, то не така стоят нещата с фините прахови частици, които много често са носители на алергени и токсични вещества, предупреждават здравните инспектори. Това се отразява най-вече на малките деца и на хората с белодробни и алергични заболявания.

Решението на този проблем е един - да се пометат и измият градските улици. Вода има, хора и техника ще се намерят, необходимо е само да се направи от тези, които са ангажирани с поддържането на чистотата в община Мездра.