Тържественото възпоменание бе открито от главния експерт „Културно наследство и религиозни дейности” Светла Дамяновска.

Своето преклонение пред делото на Апостола засвидетелстваха представители на Общината, на институции и учебни заведения, граждани и обществени деятели. Сред тях бе и главният инициатор за въздигането на паметника през 2015 г., почетният гражданин на Мездра Пенка Георгиева.

Рецитал в памет на Васил Левски изнесоха възпитаниците от клуба по художествено слово при Центъра за подкрепа за личностно развитие - Мездра, с ръководител Лилия Христова.

Вокална група „Детски свят” с художествен ръководител Анета Петкова изпълни песните „Българийо, обичам те“ и „Песен за Апостола“.

Ученици от групата за художествено слово „Приказен свят“, с ръководител Валентина Цекова рецитираха текстове за Васил Левски.

С едноминутно мълчание и падане на колене, гражданите преклониха глава пред най-светлата и значима личност в българската история. Пред бюст-паметника бяха поднесени венци от името на Община Мездра и на Общинския съвет, детски градини и училища. Десетки граждани, ученици и деца положиха цветя в знак на признателност.