© Община Мездра

Общински съвет - Мездра е представен от председателя на местния парламент Яна Нинова (ГЕРБ), заместник-председателите на съвета д-р Ивайло Тодоров (ГЕРБ) и инж. Георги Валентинов ("Народен съюз"), Ивайло Тошев (ГЕРБ), Гергана Петрова, Данаил Димитров и Ангел Йорданов (БСП), Наталия Луканова (АБВ), Мирчо Мирчев ("Либерален алианс") и Десислава Костова (независим).

Делегацията на Община Мездра се води от кмета Генади Събков. В нея влизат още Елена Нанова - директор на Дирекция "Социални и хуманитарни дейности", Стилиян Тотков - главен експерт "Общинска собственост, икономика и търговия", Владимир Стоянов - организатор "Транспорт" в ОбП "Чистота", Емил Томов - главен специалист "Стопански дейности" и Александра Александрова - младши експерт "Обмен на информация, общо деловодство".

През първия ден от Годишната среща на местните власти 2018 се проведе дискусионен форум на тема "Актуални аспекти в работата на общинските съвети", организиран съвместно с Националната асоциация на председателите на общински съвети в Република България. На него бяха обсъдени промените в Административно-процесуалния кодекс и ангажиментите на общинските съветници по Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Модератор на дискусията беше председателят на НАПОС-РБ Красимира Германова, председател на ОбС - Созопол и член на Контролния съвет на НСОРБ, а лектори - Стефан Тодоров, главен експертен сътрудник в Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление към Народното събрание, и Кирил Габеров, директор на Дирекция "Управление на обезпеченото имущество" и началник на отдел "Правен" в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Дискутирани бяха и актуалните предизвикателства пред местните власти през последната година от мандат 2015-2019 г. Сред тях са изпълнението на мандатната програма до 2019 г. и на Общинския план за развитие до 2020 г., както и финализирането на други стратегии и програми на местно ниво и по-специално на оценката и отчитането на етапните цели по европейските проекти.

"Пожелавам ви да действате като екип, с уважение към ролята и позицията на всеки от нас и най-вече с уважение към жителите на нашите общини, данъкоплатци и избиратели, заяви по този повод д-р Александър Горчев, кмет на Велики Преслав и член на УС на НСОРБ. В крайна сметка наследството за "тези след нас", отново го поемаме ние и нашите съграждани. Нека направим и невъзможното, за да оставим добро наследство на хората от нашите общини за следващия мандат!", апелира към своите колеги общински съветници д-р Горчев.

Останалите дискусионни форуми през първия ден на Годишната среща бяха "Икономическа активност в общините - инвестиции и перспективи за бизнес развитие", "Актуални въпроси в работата на секретарите на общини в Република България" и четвъртото издание на конференцията Интелигентна трансформация на общините "Споделеният опит за устойчива умна община".

"Вие сте тези, на чиито плещи тежи организацията на административното обслужване в общината, управлението на човешките ресурси, а през последните години - и всички процеси, свързани с електронното управление и намаляването на административната тежест, подчерта в приветствието си към секретарите на общини Златко Живков, кмет на Монтана и член на УС на НСОРБ. От вас зависи визията на нашата администрация - такава, каквато я виждат и "ползват" всеки ден гражданите и бизнеса. Заедно с вас имаме трудна и отговорна задача: да продължим по пътя за създаване на креативна и отговорна администрация, изоставила рутината в работата и ориентирана към решаване на проблемите на хората."

По традиция в рамките на форума в "Албена" беше открито специализираното изложение "Общинско ЕКСПО 2018", в което участват над 40 представители на неправителствения сектор и бизнеса, включително 8 общини.

За финал се състоя коктейл, организиран от изложителите, по време на който за доброто настроение на общинарите се погрижи популярната рок група "БТР".

XIII Годишна среща на местните власти продължи днес с форум, посветен на общинското образование и социални услуги. На него бяха дискутирани подобряването на координацията между институциите за обхващане на децата в задължителна предучилищна и училищна възраст и актуалните задачи пред общините през 2019 г. в образованието и социалните дейности.

Във форума участват председателят на Парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика Хасан Адемов, министрите на образованието и науката и на труда и социалната политика Красимир Вълчев и Бисер Петков, Донка Михайлова - кмет на Троян и заместник-председател на УС на НСОРБ и Калин Каменов - кмет на Враца и член на УС на НСОРБ.

Програмата на втория ден на годишната среща предвижда още среща с вицепремиера Томислав Дончев и с председателя на Държавна агенция "Електронно управление" Атанас Темелков по въпросите на електронното управление, както и пленарна сесия на тема "Силни общини - силна държава" с участието на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

Пленарната сесия ще завърши с връчване на годишните награди на НСОРБ за "Община - реформатор", "Общинар - реформатор", "Общински дарител", "Партньор на общините", "Активни граждани" и "Медиен глас на общините".