Старопланинският район включва общините от двете страни на Стара планина. Мездра, Роман, Враца, Криводол, Монтана, Берковица, Георги Дамяново, Чипровци и Чупрене ще бъдат центровете на северозападната част на Стара планина. За център на управление е избран старопрестолният град.

Първата информационна среща за предстоящото учредяване на структурата ще се състои на 10 октомври в голямата зала на Община Велико Търново. По покана на кмета Даниел Панов, във форума ще участват представители на 32 общини, туристическите дружества „Трапезица – 1902“ и „Стратеш‘ /Ловеч/, областните администрации от Старата столица и Ловеч.

Експерти от Министерството на туризма ще представят процедурата за създаване на бъдещите организации за управление на туристическите райони /ОУТР/, заедно с проект за повишаване на капацитета на малките и средни предприятия в сектора, ролята и ползите от новите структури в този процес.

Организациите са управление на туристическите райони ще бъдат юридически лица с нестопанска цел, регистрирани по реда на Закона за туризма. Те са доброволни организации, които ще извършват дейности, свързани с регионалните туристически продукти, маркетинга и рекламата им. За създаването им е нужно учредяването на инициативен комитет, какъвто ще бъде сформиран на срещата на 10 октомври във Велико Търново.

Основната специализация на района е свързана с развитието на планински и екотуризъм, а разширените предлагани услуги са в следните сфери: планински, пешеходен и рекреативен туризъм, приключенски и екотуризъм, културно-познавателен, фестивален и творчески туризъм, религиозен и поклонически туризъм, селски туризъм.


Източник: veliko-tarnovo.net