Проектът „Технологии за ефективност на ресурсите за конкурентоспособност и устойчив растеж“ се изпълнява от „Техкерамик-М“ АД в партньорство с Норски Енерги от Норвегия. Това е норвежка програма извън рамките на Европейския съюз, по която Норвегия от 15 години отпуска средства за българския бизнес.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Правителството на Норвегия чрез Норвежкия Финансов Механизъм 2014-2021 в рамките на Приоритетна област „Иновации за зелена индустрия“ на Програма „Развитие на бизнеса, иновациите и подкрепа на малките и средни предприятия“.

От ръководството на проекта заявиха, че работят заедно за по-зелена, по-конкурентна и по-приобщаваща се Европа.

Инж. Преслав Христов обясни, че с изпълнението на този проект, компанията се нарежда до най-големите производители в света и ще заеме второ място в производството в областта на керамиката за автомобилната индустрия, което е все още свободна ниша.

Фирма „ТЕХКЕРАМИК – М” АД град Мездра е специализирана като производител и световен доставчик на керамични компоненти с широк диапазон на приложение. Продуктите, които предлага дружеството, намират широко приложение в автомобилната, нефтохимическата, електротехника и текстилната промишленост.

През 1999 година фирмата разработва алуминий титанат керамични компоненти. Благодарение на отличните резултати, които се получават при разработката, фирмата успешно се налага, като един от най - големите производители на алуминий титанат керамични изделия в света.

Компанията ТЕХКЕРАМИК - М АД има на разположение екип от професионално квалифицирани специалисти, притежаващи богат и дългогодишен опит, управляващи и контролиращи качеството на производствените линии. Работата, извършвана от екипа инженери, техници и механици, е насочена върху цялостната поддръжка и строгия контрол на производствения процес.

Основна стратегия на фирмата е непрекъснато да разширява и подобрява продуктовата гама и да увеличава качеството на крайния продукт.