Подножието на величествения природен феномен „Ритлите“ и отсрещният бряг на река Искър се превърнаха в своеобразна изложбена площ на избрани експонати от божествената напитка на бог Дионисий – виното. Тук, сред прохладния полъх на вятъра и тихия ромон на реката се събраха най-известните винопроизводители от Северозапада – домакините от Винарна „Типченица“, Винарна „Видинска гъмза“ от Видин, Винарна „Боровица“ от Белоградчик, Винарна „Раклин Агро“- Руска бела, „Врачански мискет“ – Враца и Веселите винари от София.

Изпълнителният директор и главен технолог инж. Надя Минева сподели, че идеята за подобна среща на винопризводителите от Северозапада се е зародила отдавна, но са изчаквали подходящо време. Ето защо не случайно са избрали деня на Голяма Богородица – храмовият празник на близкия Черепишки манастир. Така хората на отиване или на връщане от светата обител да могат да се отбият и да опитат еликсира на боговете в горещия августовски ден. Минева допълни, че и тази година винарната има нови престижни награди – един златен и два сребърни медала от международни изложения.

Собственикът на Винарна „Раклин Агро“- Руска бела - Венелин Леков пък заяви, че за първи път участват със свои вина на подобно изложение. Той каза, че засега излизат на пазара само с две марки, но тези събития са изключително полезни и за винопроизводителите, и за хората.

Гостите от Видин пък допълниха, че това изложение тук, на брега на Искъра, трябва да стане традиционно, тъй като това е начинът да се покаже, че и Северозападът е изключително богат и важен винарски регион. Той допълни, че за качественото вино е най-важно да бъде приготвено от качествено грозде, без химия и подобрители, за да може да запази истинския си вкус.

Интересен експериментален продукт представиха Димитър и Сашо от „Веселите винари“ от София, които предлагаха уникална като вкусови качества напитка, приготвена от пшеничена бира и врачански мискет.

Но качествено виното без качествено мезе не върви. За това се бяха погрижили производителите на вкусни и пикантни изкушения от чисто свинско месо, направо от фермата.

Какво е обаче празник на българските вина и мезета без традиционното българско хоро. За празничното настроение специален поздрав поднесоха невероятните танцьори от Ансамбъл „Мездра“.


Снимки: Павел Петров