Кратко експозе за книгата представи поетът Петър Анастасов, в чието издателство тя е отпечатана:

Книгата „Атланти и Чудовища“ изобилства с открития. За първи път в световната историческа литература се появява, подплатена със съвременни научни доказателства,трактовка на описаните в древногръцката (а според авторката древнотракийската), митология и в омировите творби чудовища като машини и технически съоръжения на планетарната атлантска цивилизация. Сцила и Харибда, Тифон и Талос, горгоните и граите, овенът със златното руно и други чудовищни образи от древната книжнина, според Милена Върбанова са технически изобретения на атлантите, чийто външен и функции са предадени в древните текстове с точността на технически паспорт.

Самите атланти, оцелели след световния катаклизъм, потопил Атлантида, са далеч по-многобройни, отколкото се предполагаше досега. Те не само са постоянни действащи лица в съчиненията на древните автори, описани като богове, исполини, нимфи и океаниди, но са и родоначалници на първите династии на тракийските царства, простиращи се на три континента. Траките и българите са свързани расово, езиково и културно с великата атлантска цивилизация – те са нейните първи ученици и наследници.

Тези твърдения, обявявани за „архиеретични“ от официалната историография и предизвикващи присмех у догматиците, престават да изглеждат фантастични на фона на лавината от доказателства, предоставяни от все по-бурно развиващите се инженерни науки, геологията, геофизиката, археологията, генетиката и електрониката. Пукнатината между техните достижения и аксиомите на закостенялата казионна история, преподавана на инат в класните стаи и университетските аудитории, расне с всеки изминал ден и става нетърпима.

За Милена Върбанова българската реч е шперц, проникващ в тайните на времето и обясняващ множество понятия и имена, чийто смисъл е останал загадка за поколения учени. На базата на българския език и на свидетелствата от древната историческа книжнина, тя дава нова трактовка на емблематични слова и имена като Одисей, Полифем, Сцила, Гърция (гърци), Одесос (Варна), Канарии (Канарски острови), остров Корсика, мафия, ндрангета и пр. Книгата й, състояща се от шест исторически „статии“, се чете с лекотата и удоволствието на роман.