Българският атлетически отбор на XXXI летни олимпийските игри в Рио де Жанейро е съставен от 11 атлети, информира специализираното списание "Атлетика“. Шест жени и петима мъже ще защитават атлетическите традиции на нашата страна на Олимпиадата.

Най-младите в отбора са 22-годишните Милица Мирчева (маратон) и Тихомир Иванов (скок височина). Най-възрастната атлетка в българския тим пък е националната рекордьорка на 3000 м стипълчейз Силвия Дънекова, на 33 г.

Над 30 г. са и най-титулуваните ни атлети, които са в Бразилия - Ивет Лалова-Колио (32 г.) и Георги Иванов (31 г.). И двамата са национални рекордьори - Ивет на 100 м, а Георги - на гюле.

Още един национален рекордьор е в Рио: през 2014 г. Митко Ценов подобри 45-годишния рекорд на 3000 м стипълчейз с постижение 8:20.87 мин.

Най-много участници ще имаме в дисциплината троен скок, където ще се състезават Спортист №1 на България за 2015 г. Габриела Петрова, Георги Цонов и Румен Димитрова.

Със солиден международен опит са и Мирела Демирева (скок височина), която е на 26 г., и 29-годишната Радослава Мавродиева (гюле). Двете са в националния отбор на България повече от десетилетие.

Най-много - трима, са състезателите от пловдивски клубове: Габриела Петрова, Георги Цонов и Румен Димитров, следва Мездра с двама представители, София, Враца, Стара Загора, Бургас, Сливен и Свищов - с по едни.

Йоло Николов е единственият треньор в атлетическия ни отбор с двама възпитанци на игрите, а Ивет Лалова-Колио и Мирела Демирева, които живеят съответно в Италия и Холандия, имат треньори чужденци.

Още информация за олимпийския ни отбор в Рио може да намерите в новия брой на списание „Атлетика“.

Източник: atleticabg