© МРРБ

На среща с ръководството на Национален браншов синдикат „Водоснабдител“ - КНСБ и „Български ВиК холдинг“ ЕАД бе подписано споразумение, според което министър Аврамова ще си сътрудничи със синдиката за постигане на справедливи възнаграждения на работещите във ВиК дружествата, в които държавата притежава над 50 % от капитала. В споразумението е посочено, че страните подкрепят необходимостта от увеличение на разходите за труд на работещите във ВиК отрасъла.

Подписи под документа положиха министър Петя Аврамова, изпълнителният директор на „Български ВиК холдинг“ ЕАД Илиян Илиев и председателят на Управителния съвет на НБС „Водоснабдител“ Треперушка Младенова. В срещата участваха също председателят на Управителния съвет на държавната компания Иван Иванов, както и Евгени Янев, Мариян Бухов и Красимир Богоев от синдиката.

Подписването на споразумението е породено от задълбочаване на проблемите в отрасъл ВиК поради липса на достатъчно финансови средства в дружествата за покриване на техни инвестиционни и оперативни разходи, включително за работни заплати.

Страните постигнаха съгласие да си сътрудничат и полагат усилия за запазване на работните места на работниците и служителите в търговските дружества от отрасъл ВиК.

В споразумението страните изразяват съгласие бизнес плановете на дружествата от отрасъл ВиК за следващия регулаторен период да бъдат разработени със заложен темп на нарастване на работните възнаграждения с 15 % всяка година, за което ще оказват взаимна подкрепа при обосноваването им пред регулаторния орган.

Поет бе ангажимент също за партньорство и диалог за решаването на възникнали проблеми в отрасъла.

Източник: МРРБ