„За изминалите четири месеца ние успяхме да изпълним част от ангажиментите, които поехме в управленската си програма“, отговори на свой ред министър Вълчев. Той добави, че сред тях е изпълнението на механизма за обхващане на учениците и задържането им в образователната система, за който е използван опита и добрите практики на Враца. „Ние, като правителство, дадохме ясен сигнал, че държавата иска с всички институции и политики да се бори с неграмотността. Кметовете също дадоха този сигнал и се надявам да почувстваме резултатите от тези усилия“, допълни Вълчев.

Той посочи, че все по-често причините да не се посещава училище, са културни, а не толкова социални. Друг изпълнен ангажимент е увеличение на учителските възнаграждения. „Мотивираните учители са основният фактор, а увеличението на учителските заплати е ясно послание, че разчитаме на тях“, посочи министърът. По време на срещата са обсъдени и резултатите от изминалата учебна година. Директорите на училищата от областта запознаха министъра с предизвикателствата, които срещат в образователния процес.

Областният управител Малина Николова и министър Вълчев присъстваха на откриването на интерактивна стая в ППМГ „Акад. Иван Ценов” – Враца. Учебният кабинет е единствен по рода си в цялата област и е в отговор на предизвикателствата на новите учебни програми. Реализирането на интерактивната стая е финансирано от Министерство на образованието и науката и училищното настоятелство. Разполага с високотехнолочно оборудване в синхрон с модерния образователен процес.