Експозицията е посветена на 100-годишнината от края на Първата световна война. В нея са подредени са реликви, като знамето на 3-ти пехотен Бдински полк (копие), лъвчета от знамената на полковете, някои от тях с лента и пискюли и отличия на знамето и служебните книги на военните знамена, осмоконечен кръст на знамето на 35-ти пехотен Врачански полк.

Гордост за нас е, че Военно-историческият музей ни предостави оригиналната гривна за спасяването на знамето на 35-ти пехотен Врачански полк. На нея е гравиран текст: “Спасено на 1 октомври 1918 г. от поручик Димитров Ангел Янчев“.

За знамето-светиня Мирослава Топалова разказа: "На 29 септември 1918 г. в Солун е подписано примирието със Съглашението Една от клаузите задължава около 100 000 български войници да бъдат оставени в плен на англо-френсите войски и да сложат оръжие без да бъдат победени, сред тях и нашите части от 6-та Бдинска дивизия. Сред предадените в плен български части в град Кичево, Македония е и 35-ти Врачански полк.

Командирът му, полк. Бешевлиев, знае, че всички бойни знамена трябва да бъдат предадени. Той обаче не може да понесе унижението да връчи свещената реликва на врага. Полковникът заповядва на командира на 12-а рота поручик Ангел Янчев от Враца, който е и знаменосец на полка, да изгори знамето. Янчев изгаря само калъфа му и в продължение на девет месеца го укрива, увит около тялото му. Прибирайки се във Враца, поручикът тържествено връчва знамето на 35-ти Врачански пехотен полк. Знамето е наградено впоследствие с "Възпоменателна метална гривна" и с медали за войните, а поручик Янчев е награден със знака "За спасяване на знамето.”

Първата световна война приключва със смразяващи последици - повече от 9 милиона души убити в битките, 21 милиона ранени и милиони цивилни пострадали. В тяхна памет най-малкото, което може да направим, е да разгледаме изложбата и да помълчим пред знамето-светиня на 35-ти Врачански полк, под което са се сражавали нашите прадеди.


При откриването на изложбата депутатът Красимир Богданов каза за MediaNews: "Уникална е експозицията в Регионалния исторически музей във Враца, посветена на българското участие в Първата световна война. Участие, което не се стремеше да създава империи, да завладява колонии, да поробва чужди народи, а просто искаше, всички българи да бъдат свободни и обединени под общата стряха на Отечеството. В името на този идеал, в Световната война, 200 хиляди български воини постигнаха своята "тиха победа". Те останаха завинаги на пост край Дойран, завоя на Черна, Криволак, Червената стена, Добрич. Сред хилядите бяха и "железните врачанци" от 35-и пехотен полк. Техният подвиг трябва да се помни!"