Десетки миряни дойдоха в храма да се поклонят и помолят пред чудотворните мощи на светеца.

Протойерей Данаил Цинцарски възрадва и благослови миряните с добрата вест, че за първи път в Божия храм на Мездра пристига чудотворна икона с частица от чудотворните мощи на великомъченик за вярата Христова. Отец Данаил подчерта, че този ден е истински духовен празник за Мездра, и прикани миряните да споделят с близки и познати добрата вест.

Той каза, че иконата ще бъде изложена през целия ден в църквата, а в 17:00 часа, в малкото повечерие, Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий ще отслужи Акатист на Пресвета Богородица и Молебен канон пред иконата с мощите на свети Ефрем Нови Чудотворец за здраве и душевно спасение на миряните в Мездра.

За живота и чудесата на светеца разказа авторът на книгите за свети Ефрем Нови - "Свети великомъченик и чудотворец Ефрем Нови" и детската "Светецът светкавица", журналистът Ангел Бончев.

Той разказа кога и как се е родила идеята за написването на книгите и как е открил духовното просветление след досега с историята на свети Ефрем Нови. Първата "среща" със светеца е станала в манастира, който е бил погребан, и в който са открити мощите му. Особено го е впечатлила историята на монаха Ефрем, описана в житието му, мъченията, на които е бил подложен от турците, но не предал вярата си. Бончев сравни мъките на свети Ефрем с мъките на Иисус Христос.

Журналистът допълни, че всеки от нас днес трябва да се вгледа в себе си, да потърси позабравената си духовна същност, за да може да изплува от водовъртежа на ежедневието и преодолее инстинктите си за оцеляване.