© Емона Цончева, Sportal.bg

Така той остана на 20 секунди от своето най-доброто постижение през сезона (SB) - 8:34.97 мин., регистрирано през юни на международния турнир Copenhagen Athletics Games 2019. Непосредствено след Митко, четвърти финишира неговият наставник Йоло Николов с време 9:00.17 мин., който предишния ден стана балкански вицешампион на 5000 м.

Шампион на полуострова в бягането на 3000 м с пр. стана кениецът с турски паспорт Арас Кая с 8:39.35 мин. Сребърното отличие заслужи представителят на Босна и Херцеговина Осман Юнузович с 8:47.47 мин.

Медалистите в дисциплината 3000 м стипълчейз бяха наградени от Йорданка Благоева - първата българка световна рекордьорка в дисциплина от леката атлетика, сребърна и бронзова медалистка в скока на височина от Олимпийските игри през 1972 и 1976 г. и европейска шампионка в зала през 1972 г.

Равносметката от представянето на мездренските атлети на Balkan Athletics Championships 2019 е два медала - сребърен на Йоло Николов на 5000 м и бронзов на Митко Ценов на 3000 м стипълчейз + четвърто място на Йоло в същата дисциплина.

На Балканиадата в Правец Митко Ценов и Йоло Николов бяха подкрепени от атрактивна агитка от млади атлети, състезатели на СК "Атлет", водени от техния треньор Жанета Маринова. На трибуните бяха също доайенът на леката атлетика в Мездра и почетен гражданин на общината Георги Митев, дългогодишният треньор по хандбал Емил Николов и най-възрастната почитателка на "Царицата на спортовете" от нашия град - 83-годишната Павлина Зехова, която е баба на Йоло Николов.

Освен с Митко и Йоло, младите атлетически таланти на Мездра имаха възможност да се снимат за спомен и да получат автограф от най-добрата българска спринтьорка Ивет Лалова, да наблюдават представянето на останалите представители на нашата страна - Мирела Демирева (скок на височина), Георги Цонов и Момчил Караилиев (троен скок), Радослава Мавродиева (тласкане на гюле) и др., както и да видят на живо звезди на българския и на световния спорт като Христо Стоичков и Сергей Бубка.