Това е пета балканска титла за Митко Ценов от първенствата на полуострова. Предишните бяха през 2013, 2015, 2016 и 2017 г.

"Като цяло планът беше да направя една имитация за Европейското първенство и да мина първите два километра спокойно, но времето е много горещо и попречи, заяви след финала 25-годишният възпитаник на треньора Йоло Николов. Надявам се оставащите две седмици до първенството да преминат добре, ще тренирам. Това е последният ми старт. Готов съм за първенството, готвих се много, заложихме повече на аеробна работа, скорост и дълги разстояния. Като цяло ми се губи средната скорост, но във финалните метри нямам проблеми."

Бронзовият медалист Иво Балабанов дръпна с разлика непосредствено след старта, но през втората половина от разстоянието бе застигнат от Митко и от турския състезател Тургай Байрам. Във финалните обиколки той изостана от втория на 2-3 метра и остана с бронзовото отличие.

"Наистина беше много горещо и температурната разлика е убийствена. Слизаме от Белмекен, където е по-хладно, за 3 000 м стипълчейз е много тежко. Аз също съм се ориентирал към дисциплините 3 000 м с препятствия и 5 000 м", сподели след състезанието Иво.