„Вече два месеца съм в Кения на подготвителен лагер за Олимпийските игри в Рио, споделя в личния си блог в BGatlethic.com. европейският шампион за младежи на 3000 м стипълчейз Митко Ценов. Тренирам при световния рекордьор в моята дисциплина Стивън Чероно. Много се радвам, че човек като него изяви желание да ни помогне в подготовката за Рио. Освен това от известно време правя съвместни тренировки с групите на треньора на Стивън - Канова, в които влизат световноизвестни бегачи като Биреч, Киплагат, Кембой, Талеб и др.

Радвам се, че имам възможност да тренирам с хора като тях и да черпя опит и дори да се доказвам пред тях в някои тренировки, разказва Ценов и допълва: Няма и да крия, че за бял човек е много трудно да издържи цяла тренировка с тях докрай - ако не е възстановителна. Започваме тренировката в група около 20 човека и накрая остават само двама-трима, особено пък когато се прави изграждащо бягане 15 км. Стартира се на 3 минути и се бяга кой колкото издържи.

Вече свикнах с живота тук, споделя Митко. Имам вече повече приятели, отколкото в България и хубавото на това е, че повечето от тях са хора, които съм гледал по телевизията и съм им се възхищавал. Сега седя на една маса с тях, говорим си и се смеем. Мога да кажа, че това е като да живееш два живота на два различни континента. И на двете места има хора, които ще ме чакат, а другото място ще ми липсва.

За себе си мога да кажа, че напредвам всеки ден повече и повече с тренировките и начина на живот като професионален атлет. Тренировките ми досега бяха изцяло насочени за 5000 м, където ще търся силен резултат през тази година. Остава ми още един месец в Кения, през което време ще обърнем повече внимание на скоростната работа, по-къси отсечки и по-малко бройки.

Първият ми старт, с който ще открия сезона през тази година, ще бъде на Диамантената лига в Доха на 6 май. Там ще стартирам на 3000 м стипълчейз. Дотогава продължаваме по план със силни тренировки и никакви „завъртания на главата в излишни посоки”, казва в заключение Митко Ценов.