Храмът се оказа тесен да побере миряните от китното балканско село, дошли да почетат своя небесен покровител и да се помолят за здраве и благоденствие. Песнопенията на църковния хор изпълниха храма с ангелски песни и тържествени химни в чест на светеца.

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий отслужи празнична света литургия в съслужение с Негово Високопреподобие архимандрит Йоаникий и свещенослужителите от епархията - отец Тома Ангелов и отец Пламен Кръстев.

Своята първа свещица запали пред иконата малкият тригодишен Венцислав Иванов, който получи и първото си причастие и благословия от архимандрит Йоаникий.

След богослужението митрополит Григорий припомни житието на Свети Игнатий и благослови миряните, пожела им здраве, благоденствие, мир и християнско човеколюбие в навечерието на най-светлия християнски празник Рождество Христово.

Докато течеше тържествената света служба, в двора на църквата димеше огромен казан, в който къкреше празничния курбан от постен боб, приготвен от майсторите готвачи Любомир Цветков и Маргарита Йотова.

След тържествената служба в храма, множеството се отправи към салона в селото, където бяха подредени празничните трапези.

Дядо Григорий освети курбана и пожела мирна и здрава, богата и благодатна година на коравите балканджии.