Помощта ще се отпусне на три транша. Първо ще се извършва авансово плащане в размер от 20% на семестриалната такса и разходите за общежитие или квартира. Вторият транш е в размер на 40% от помощта и ще се прави след първия семестър при 80% взети изпити за първи семестър. Останалата част ще се извършва след втория семестър при записване във втори курс.

Новоприетите студенти от уязвими групи ще работят и с ментори, които ще им подпомагат за прехода им към академично образование във висше училище. Той трябва да изпълнява функциите на наставник, подпомагащ адаптацията и социализацията на студента, да го ориентира в академичната среда, да подкрепя и проследява участието му в образователния процес – редовно присъствие в учебните занятия през първата година на обучението му и подготовката за тях, както и до го мотивира да продължи образованието си в по-горен курс.

По проекта ще могат да се финансират и допълнителни 10-часови обучения на ученици от уязвими групи от втори гимназиален етап (11-и и 12- и клас), за да положат успешно задължителните и допълнителните държавни зрелостни изпити и да кандидатстват в университет. За да могат да се явят на кандидат-студентски изпит пък ще могат да им се покриване на разходите за таксите за тях, за пътуване и нощувка преди тях.

За да могат младежите от уязвимите групи да бъдат насърчени да вземат диплома а висше, училища и неправителствени организации в партньорство с висши училища могат да кандидатстват с проекти на стойност между 100 000 и 195 583 лв. Максималната продължителност на проектите е 18 месеца, като те трябва да са приключили най-късно на 31.12.2023 г.

Насоките за кандидатстване по процедурата бяха утвърдени от Управляващия орган на оперативната програма след обществено обсъждане. Крайният срок за подаване на документите е 17,30 часа на 05.04.2022 г.

Предложенията могат да се изпращат само по електронен път в системата ИСУН 2020 на адрес https://eumis2020.government.bg/. Кандидатури на хартия няма да бъдат допуснати до оценка.