От дълго време беше публична тайна, че къщата –музей на революционера и сподвижник на Христо Ботев е едно от любимото свърталище на наркомани и клошари. През месец април в къщата, която се намира в центъра на града на едноименния булевард избухна пожар. Съседи видели, че клошари бягат от имота и малко след това започнали да излизат пламъци от мазето. За щастие огнеборците бързо са успели да угасят пламъците. Музеят има оттогава назначен от Общината охранител. Къщата обаче е заключена и някак тъжно и мълчаливо е сгушена под зеленината на дърветата сред избуялата трева в двора. В една от стаите е уредена малка фотодокументална експозиция, разкриваща живота и дейността на Никола Войводов, отдал живота си за освобождението на поробеното ни отечество.

През 1867 г., подпомогнат от местни българи в Галац и сърбина Цветко Павлович Никола Войводов успява за кратко време да организира малка въстаническа чета, в която влизат българи, сърби, черногорци и бившият руски офицер Николай Димитриевич Далматов. Дружината трябвало да премине в България през Радуевац /Сърбия/. За да пристигнат преди четниците, Никола Войводов и избраният за знаменосец Цветко Павлович се качват на австрийския параход „Германия“. Това е първият случай в българското националноосвободително движение, в който се прибягва до използването на кораб за осъществяването на революционна акция.

На 20 август 1867 г. „Германия“ акостира на русенското пристанище и е посрещната, вследствие предателство, от редовна турска войска и полиция. Корабът става арена на поредното кърваво насилие на турските власти. След отчаяна и неравна борба Никола Войводов и Цветко Павлович геройски загиват, верни на клетвата си „Свобода или смърт“.

Всеки, който желае да откликне на благородната инициатива на учениците, може да закупи утре картини от тяхната изложба и така да подпомогне реставрирането на къщата – музей на Никола Хаджикръстев Върбанов - Войводов, роден през 1842 г във Враца, получил образованието си във "Възнесенското" училище в родния си град, френското училище в Бебек и "Роберт колеж" в Цариград.