Ще се състои тържествен водосвет на бойните знамена и знамената светини, който ще започне в 9:00 ч. пред Паметника на Незнайния воин. При изпълнението на националния химн ще бъдат произведени 20 артилерийски салюта.

През 2020 г. и през 2021 г. заради пандемията от COVID-19 нямаше парад на Гергьовден, като празникът беше отбелязан с прояви, съобразени с противоепидемичните мерки.

В страната по повод празника ще има демонстрации на способности на въоръжените ни сили, каза още Митко Димитров. Военнослужещи от Сухопътните войски ще покажат своите умения на учебния полигон „Ново село“, от Военновъздушните сили – на летището в Граф Игнатиево. Специалните сили ще демонстрират свои способности на полигона „Црънча“, а във Варна и в Бургас демонстрации ще покажат военнослужещи от Военноморските ни сили.

На 5 май ще се състои традиционната видеоконферентна връзка с националните командири на контингентите ни зад граница.

Вечерта на 5 май за жителите и гостите на София Представителният ансамбъл на въоръжените сили и Гвардейският духов оркестър ще изнесат празничен концерт в Борисовата градина. По-късно, в 21:00 ч., са предвидени и празнични илюминации.

На 6 май, по повод Деня на храбростта и празника на Българската армия, Администрацията на президента ще отвори врати за граждани, желаещи да се запознаят с работата на институцията, съобщават на страницата на държавния глава във Facebook. В 10:00 часа президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще приемат в кабинетите си първите гости.

Ден на отворени врати и празнична програма на Гергьовден ще има и в Националния военноисторически музей (НВИМ) и филиалите му - Военноморския музей във Варна и Музея на авиацията в Крумово. В НВИМ по традиция за празника на армията обявяват свободен вход от 10:00 до 17:00 ч. за постоянната си хронологична и за външната експозиция. Тази година ще може да бъде разгледана и подготвената за празника изложба „Орденът, превърнал се в мерило на българската храброст“, посветена на първото създадено отличие в следосвобожденската история на България – ордена „За храброст“.