© БНР Видин

В есето си комбинирам две теми - етнологията и технологиите - обяснява Жасмина Цветанова: „Моята идея е да проведа дефиле на народни носии, в което да участват девойки от 18-25 години. Те ще трябва да дефилират с носиите на съответния етнос, българки от всички етнографски области, роми, турци, каракачани, евреи, власи... Идеята ми е да създам мобилно приложение, което ще позволява на всеки, който се интересува, да вземе собствените си мерки за ушиване на индивидуална носия или елементи от нея... Това е моят начин да покажа етническата толерантност в България."

Според ученичката целта на посланика е да представи България в най-добрата ѝ светлина, в случая това са народните носии на малцинствените групи, които живеят в страната ни. ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" трета година участва в инициативата "Посланик за един ден" и се представя по най-добрия начин - сподели учителят и ментор Ели Цветанова: "Тази инициатива се провежда за трета година, ние сме участвали в тази инициатива с наши момичета от нашето училище. Това, което предстои е участие в Международна конференция на 5 март, а наградата е пътуване до Виена с още 17 момичета... Ще посетим българското посолство и други места, които имат отношение към дипломацията."

На 5 март Жасмина ще се срещне и ще работи със своя посланик - ментор. Неин домакин ще бъде Негово Превъзходителство Сри Астари Расджид, посланик на Индонезия в България.

Източник: bnr.bg/vidin