Народни представители от региона са отправили писмен въпрос към министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, дали ресорното ведомство е установило увеличение на случаите на рак в пограничните на Сърбия райони, по време на военните действия, защото техни избиратели са притеснени от увеличаващите се случаи на болни хора.

Отговорът на здравното ведомство е категоричен, че в посочените райони, за конкретния период няма данни за увеличение на заболеваемостта от рак. Министър Кирил Ананиев в писмен отговор цитира доклад на НЦЗОА, според който в ЕС и в България случаите на онкологични заболявания се увеличават. Те са и една от водещите причини за смъртност в света, като през 2018 година от тях са починали 9.6 милиона души.

Почти двойно са се увеличили регистрираните случаи на рак у нас, за периода от 2002 до 2018 година. Според данните на института през 2002 година случаите на злокачествени заболявания са 2 463 на 100 хиляди население, а през 2018 година те са 4190. Това означава, че показателят, който мери броя на болните нараства почти двойно, за разглеждания период. В пограничните на Сърбия райони, Видин, Кюстендил, Перник и София, болестността е по-ниска от средната за страната, за периода от 2002 год. до 2018 година. В област Монтана, обаче тя бележи ръст и е по-висока в продължение на шест години от 2005 година до 2018 година.

Оказва се още, че се увеличава броят на новооткритите случаи на онкологични заболявания, не само у нас, но и в цяла Европа. Въпреки това България е сред страните с най-ниска заболеваемост. Областите София и Кюстендил са с най-благоприятни показатели, защото за разглеждания период те са с най-ниска заболеваемост. Според експертите най-честите локализации на рака са храносмилателния тракт, дихателните органи и гръдния кош, млечната жлеза и кожата.

Източник: clinica.bg