© Община Монтана

Много малко български институции са получили това признание и Монтана е единствената община сред тях, уточни Дойнов. „Златната звезда“ се връчва за изключителен принос в отстояване височините на човешкия дух.

Лично на кмета Живков председателят на Съюза на народните читалища подари икона на Свети Дух. Той е покровителят, който свързва Монтана и читалищата. Когато през 1911 година е основана съюзът им, членовете му, председателствани от най-големият хуманитарист на ХХ век проф. Иван Шишманов, избират за свои покровител Свети Дух.

Община Монтана е институцията, която години наред работи за развитието на всички читалища, които се намират в 23-те села на нейната територия. Осъвременяването на сградите и създаването на добри условия за работа на читалищните групи е основна задача на местната власт.

През последните пет години за благоустрояването са инвестирани близо 2 милиона лева собствени средства. Последната голяма инвестиция ще бъде направена по проект на европейската програма „Региони в растеж“. С 1 милион, 350 хиляди лева основно ще бъде реконструирана най-старата сценична зала в града в града – тази на читалище „Разум“.