© Община Монтана

Всички общини ще разпределят допълнително 100 милиона за целеви и местни дейности. За Монтана това са около 910 хиляди лева.

С актуализацията на държавния бюджет се увеличават и средствата за преодоляване на щетите от бедствия и аварии с 15 милиона . Още толкова се отпускат за превоз на пътници по нерентабилни линии във всичките 265 общини. За системата на училищно и предучилищно възпитание увеличението е с 8 милиона. За предприятието за управление на дейности по околната среда – 16 милиона. За компенсиране повишените разходи на ел.енергия на общински ,регионални и държавни културни институти държавата ще отпусне 18 милиона лева допълнително.

„Проблемът с увеличаването на разходите на ел.енергия е проблем на всичките 265 общини, защото не са планирани в бюджетите им”, коментира Живков.

За организацията на изборите – редовните президентски и извънредните парламентарни, държавата е отредила 133 милиона лева

На срещата на кметовете Лъчезар Богданов и Петър Ганев от Института за пазарна икономика са представили кампанията „2% в твоята община”. В нея те предлагат 1/5 от приходите от подоходното облагане да бъде преотстъпена от държавата на общините, в които се генерира този данък. Това са около 800 милиона лева допълнително разпределени за българските общини.

„Това предложение ще бъде обсъждано в преговорите за проето- бюджет 2022 година, уточни кметът Живков. Подготовката за него вече е започнала в общините. Преговорите досега са отлагани от служебните министри, но най-вероятно ще се наложи да започнат, тъй като не се очаква редовен кабинет по-рано от декември.