В рамите на теоретичната подготовка любителите на астрономията ще научат интересни неща за Слънцето, за планетите от Слънчевата система и техните спътници, за астероидния пояс и „десетата планета” Седна, за малките тела в Слънчевата система (метеори, метеорити, комети и др.), за звездите и тяхната еволюция, за галактиките, съзвездията и "черните дупки", за търсенето на извънземен живот и разум във Вселената, за телескопите и изследванията на космоса, за велики учени-астрономи.

Практическите занимания предвиждат работа с бинокъл, телескоп и звездни карти, определяне на истинския север, работа с компас, наблюдения на планетите, звездите и съзвездията, наблюдение на Луната и разчитане на лунна карта, наблюдение на обекти от дълбокия космос - мъглявини, галактики, работа със звезден алманах и определяне на мястото по звезди. Практикумът включва още работа със специализирани издания по астрономия - книги, списания, учебници, презентации, филми.

Летният курс по астрономия ще завърши с посещение на астрономическа обсерватория и/или на планетариум и със занятия по астрофотография. Заниманията се провеждат два пъти седмично - във вторник и четвъртък, от 14.00 часа в Читалищната библиотека.

Мездра е един от малкото градове в България, в които се провеждат курсове по астрономия за начинаещи. От 2013 г. такива курсове организира Смолянският планетаруим.

***

Владимир Коловски е роден на 19 август 1980 г. Завършил е ОУ "Христо Ботев” - Мездра, ПМГ "Акад. Иван Ценов” - Враца и Технически университет - Варна, специалност "Корабоводене". От 2005 г. плава на търговски кораби контейнеровози. В момента е капитан. Освен на "Помагало за изучаване на звездите и съзвездията", той е автор на сборника със стихове и проза "Преживяно и събрано” (2011) и на сборника с разкази "Майстори" (2014). Женен е, със съпругата си Василка имат син Даниел.