Предложения и коментари се събират до 10 август. Необходимостта от предложените законодателни изменения е продиктувана от възникналите през 2016 г. множество пожари, които засегнаха както земеделски земи, така и горски територии.

През 2016 г. в страната са регистрирани над 540 пожара, които са засегнали повече от 61000 дка горски територии и многократно повече земеделски имоти. Най-много са засегнатите от пожари горски територии в областите Хасково, Стара Загора, Бургас, Ловеч, Ямбол и Сливен. Анализ за причините за увеличението на пожарите, направен от Министерството на земеделието, храните и горите и Изпълнителната агенция по горите, е установил, че сред основните причини, освен сухото и горещо лято, са и небрежността на стопаните, най-вече при почистване на пасища, мери и ливади.

Предлаганите промени въвеждат забрана за паленето на огън и извършването на огневи работи в пасища, мери и ливади, както и забрана за извършване на дейности по почистване на пасища, мери и ливади без писмено уведомление до областната дирекция "Земеделие", с копие до Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" в периода, определен като пожароопасен за съответната област.

Въведените конкретни забрани са скрепени и със санкции. Лице, което извърши огневи работи или палене на огън в пасища, мери и ливади, следва да се наказва с глоба от 1500 лв. до 6000 лв. Съответно на ползвателя на пасища, мери и ливади, който не уведоми писмено областна дирекция "Земеделие", с копие до Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" за почистването им, в периода, определен като пожароопасен за съответната област, се налага глоба от 500 лв. до 5000 лв. При повторно нарушение наказанието е от 2000 лв. до 12 000 лв. Изрично са посочени правомощията и органите, в чиито компетенции е предоставено правомощието за издаване на актове за установяване на административни нарушения. С цел внасяне на яснота и запълване на съществуващ пропуск в законодателството са въведени легалните дефиниции на понятията "почистване" и "косене".

Министерският съвет предлага и промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Въвеждат се задължения на ползвателите, които са получили пасища, мери и ливади от държавния поземлен фонд или общинския поземлен фонд, да подават декларация при подписване на договора, че ще спазват забраните за палене на огън. При доказано виновно поведение на ползвателя се предвижда всички арендни или наемни договори на лицето да се прекратяват едностранно, без предизвестие. Освен това, посоченото лице се лишава от възможността да участва в разпределението на пасища, мери и ливади от държавния и общинския поземлен фонд за срок от една стопанска година. Ако в резултат на нарушаване на тези забрани възникне пожар в горска територия, ползвателите се лишават от правото да участват в разпределението на пасища, мери и ливади от държавния и общинския поземлен фонд за срок от три стопански години, се посочва в предложените от вносителя изменения.

Източник: novini.bg.