Според Ганецовски, ситуацията е станала конфузна след изясняването, че част от тези имоти са предоставени под наем от Община Враца на наематели или концесионери, а с такса смет за тях е обложен музея.

По този повод в отчетния доклад за дейността на културната институция е посочено, че ръководството на музея е предложило с докладна Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги и права на територията на община Враца да бъде променена съобразно Закона за закрила и развитие на културата. Според неговите текстове Общините формират и реализират своята политика за закрила и развитие на културата, като съчетават принципите на националната културна политика с местните условия и традиции. Общинският съвет приема решения за определяне на стимулиращи за развитието на културните организации в общината размери на местните такси.

Според служители в музея сумата от 4 000 лева би могла да бъде оползотворена за разкопки, изложби, реставрация на експонати от музейния фонд и неотложни ремонти.