Воеводата на организацията д-р Росен Айков откри празника и поведе първото хоро под звуците на "Море сокол пие вода на Вардаро”. След него се наредиха юристи, счетоводители, медици, журналисти, бизнесмени, хора с различни професии от далечни южни кътчета на страната, но с място в сърцата си за град Враца, където живеят от години и където са родени децата им.

На македонското хоро се хвана и съпругата на кмета на града Мария, чиято бащина къща е в Белица - малък живописен град, сгушен в полите на Западните Родопи. Градоначалникът на Враца Калин Каменов поздрави членовете на дружеството и техните близки и къде наистина, къде на шега сподели, че преди 16 години е отишъл да учи в Благоевград, впечатлил го е лютият македонски нрав и красивото момиче и на тръгване си ги е взел за вкъщи. Той поръча на диджея да пусне силно, като поздрав за всички любимата му песен "Йовано, Йованке" и на свои ред поведе тежко хоро.

Комитите бяха поздравени и от дългогодишният им приятел, народният представител и лидер на ВМРО Красимир Богданов. Градусът на настроението вдигна с изпълненията си, победителят на последното издание на "Пирин фолк" Светлин Миланов. Дансингът разцъфтя от багрите на македонските носии и майсторлъкът да редят танца на фолклорна група „Гергана”.

Празникът показа за пореден път, че хората от дружеството почитат своята заедност, ценят приятелството си и помнят повелята на първият си воевода, Огнян Филипов, който преди две години се пресели там някъде, близо до Бога: "Помагайте си, работете за доброто на Враца, но помнете кои сте и никога не позволявайте да порасте трева по пътеките към бащините ви къщи!”.