Ежегодно покрай Земята преминават останки от кометата Ѕwіft-Тuttlе. Именно те създават т.нар. персеиден дъжд. Малките отломки се приближават скоростно до планетата ни. Когато навлязат в атмосферата, те се йонизират и нагряват. Повечето достигат скорост до около 60 км в секунда. Докато отломките обикалят в Космоса, те се наричат метеори. Щом навлязат в атмосферата на някоя планета обаче, се превръщат в метеорити. Само някои от тях достигат до повърхността на Земята, но в повечето случаи не представляват опасност за човечеството.

Всеки може да наблюдава метеоритния дъжд. Ако сте планували да наблюдавате звездното шоу, насочете се някъде извън града, където няма светлинно замърсяване и въздухът е чист. Гледането на звездите изисква търпение, затова е добра да се погрижете за комфорта си с одеяло или столче. След залез насочете поглед към североизток.

Предстои вълшебната нощ на желанията. Смята се, че ако искрено си пожелаем нещо преди 22.00 ч. и мислим за него под персеидния дъжд, то непременно ще се сбъдне.