На 2 май тържествено ще бъде преосветена църквата „Св. Атанасий Велики” в мездренското село Лик, чийто основен ремонт приключи наскоро. Ритуалът и богослужението ще извърши Траянополският епископ Киприян, викарий на Врачанската Св. Митрополия, в присъствието на Негово Високопреосвещенство митрополит Калиник.

Лижката църква „Св. Атанасий” е единственият православен храм във Врачанска епархия, чийто патрон е един от първите апологети (защитници) на Христовата вяра. Тя е една от най-старите черкви в община Мездра: построена е непосредствено след Освобождението, като е завършена през 1882 г.

Старинният храм бе обновен изцяло със средства, дарени от Маргарита Домусчиева, майка на собственика на Лудогорец (Разград) Кирил Домусчиев, председател на Конфедерацията на работодателите индустриалци в България, който има и брат Георги. 70-годишната Маргарита Домусчиева, която е дългогодишен директор на ловешкия завод за велосипеди и кари „Балкан”, е родена през 1946-та в с. Лик и до 7-годишна възраст живее в мездренското село, откъдето са майка й и баща й.

Това е най-големият ремонт на църквата „Св. Атанасий” в нейната 135-годишна история и първият от близо четвърт век насам.

Преосвещаването на храма ще започне в 9.00 часа в понеделник, а по обяд ще бъдат осветени курбанът и общата трапеза. В знак на признателност майката на братя Домусчиеви ще получи благодарствен адрес от жителите на с. Лик.