На 29.01.2018 г в 00:01 часа спира продажбата на старите билети за БДЖ и започва билето-издаването на новите билети (които наподобяват касова бележка). Това се казва в официална Телеграма: № 84/ 26.01.2018 г. на "БДЖ - Пътнически превози" до ръководството на гара Мездра.

От спирането на старата система до стартирането на новата ще са необходими девет часа техническо време, през което да бъдат инсталирани новите компютри и устройства. Първият билет по новия образец системен бон, ще бъде издаден след 9:00 ч на 29.01.2018 г. В този промеждутък от време, пътниците по всички направления, които по технически причини не са си закупили билети ще бъдат снабдявани с билети от превозните бригади (кондукторите) във влаковете по Таблици образци на билети №№ 2, 2ОВ, 2МГ и 2И.

Пътници коментират във влаковете: защо е нужно да се издава системен бон, а не фискален, след като БДЖ е регистрирано по ДДС дружество? Тоест може да се издава направо фискален бон с дистанционна връзка към НАП и по този начин да се следят приходите в реално време. Системен бон е и бележката, която някои клиенти получават, когато си пият кафето в някои кафенета, но тази бележка сама по себе си, нищо не значи, и на база нея не се дължат данъци, ако след това не се издаде фискален бон.