Цената на слънчогледа е от 500 до 550 лв. за тон. Разликата се определя от качеството на семето, както и от мястото за доставка. От нивата тя е 500 лв. за тон, а в маслобойните – до 550 лв. Тя не е по-висока от миналогодишната, което говори, че суровината няма да е причина за повишаване на цената на олиото. Прави впечатление, че маслобойните се зареждат за работа през годината с качествено слънчогледово семе.

Царевицата се предлага и купува по 240 – 260 лв. за тон. Появата на африканска чума по свинете леко е намалила търсенето, но то не е прекъснато. Търсене на царевица има в съседна Турция и фирми от района изнасят продукцията си за тази страна.

Хлебното зърно е с по-добри показатели от миналата година, но и количествата са повече. Фуражното се продава по 250 – 260 лв. за тон, а хлебното – по 280 – 290 лв. Зърно за хляб с много добри показатели стига до 300 лв. За него има търсене в страни от Близкия Изток, Либия, Гърция, Испания.

По-високите добиви се дължат на новите, по-продуктивни сортове и по-високата агротехническа култура, която стопаните влагат при отглеждането на пшеницата, слънчогледа и царевицата, обясни Борис Ангелов. В Северозапада много земеделски производители получават по 600 – 700 – 800 кг хлебно зърно от дка. Царевицата без поливка стига от 700 до 900 кг от дка. Средният добив от слънчогледа в региона е от 250 до 350 кг от дка.


Източник: kmeta.bg