По този повод отец Данаил Цинцарски отслужи в Божия храм празнична Света литургия и тържествен Канон в чест на св. Димитър Солунски, обръщайки се към светеца с думите: „О, мъдри Димитре, като предстоиш светло пред божия престол, не ни забравяй, моли се за нас, окаяните, които, странници в тая земя, съзерцаваме днес твоите велики дела и те възпяваме, като се надяваме силно на твоето застъпничество!”, за да измоли здраве, благодат и благослов за миряните.

Светецът покровител сякаш беше чул молитвите на царевчани и изпрати топло октомврийско слънце за празника, поставяйки началото на "Сиромашкото лято".

Божият храм "Свети Димитър Солунски Чудотворец” е издигнат в двора на средновековната каменна църква "Св. Николай Чудотворец” преди 134 години, за да съхрани не само вярата, но и сякаш да събере на едно място двама светци чудотворци. Може би именно оттам идва здравият дух на царевчани, който им помага столетия наред да превръщат със златните си ръце камъка в истински произведения на изкуството.

Храмът побра десетки миряни, дошли да почетат своя небесен покровител. Официални гости на празника бяха председателят на Общинския съвет Яна Нинова, общинските съветници д-р Ивайло Тодоров, Наталия Христова, Данаил Димитров и Ангел Йорданов, както и кметовете на Горна и Долна Кремена, Очин дол, Зли дол, Крета и Елисейна.

След тържествената служба в храма, жителите и гостите на Царевец се отправиха към обновена тържествена зала в местното кметство, където ги очакваха традиционните празнични трапези.

Най-личното място на трапезата бе отредено на майсторите, които първи трябваше да прекрачат прага на сътворената от тях обществена придобивка. Обновената зала бе осветена от отец Данаил, а за доброто настроение на всички беше подготвена празнична програма.