Подготовката за проекта започна през 2012 г., а две години по-късно общината представи концепцията, след което в Монтана пристигнаха швейцарски експерти. Специалистите на място огледаха терена, обиколиха ромските квартали, срещнаха се с хората. Те разговаряха също със семейни лекари, в чиито практики има много роми, събраха необходимите данни и изготвиха съответните анализи.

Проектът на Монтана за подкрепа и създаване на условия за устойчива интеграция на хора от малцинствата и други уязвими групи бе класиран на първо място от оценителната комисия. Общата му стойност е 2,2 милиона лева и включва много и различни дейности.

Освен изграждането на нова детска градина в кв. “Кошарник”, ще има културен център в кв. “Огоста”, ремонт на читалището в Габровница, обновяване на кабинетите в поликлиниката, използвани от здравните медиатори. Целта е да се осигури по-лесен достъп до различни социални, административни, здравни и социални услуги на ромите, укрепване на културната интеграция и идентичността, както и участието им в работата на институциите.