Съгласно действащото българско и европейско законодателство, достъпът на потребителите до интернет е напълно свободен и никой няма право да блокира, забавя или дискриминира каквото и да е онлайн съдържание, приложения или услуги, освен за да спази законови задължения, като съдебно решение за блокиране на определено незаконно съдържание или за да се запазят сигурността и целостта на мрежата, например за борба с вируси или зловреден софтуер.

В конкретния случай, блокирането на сайта на MediaNews е грубо нарушение на правото на всеки гражданин на достъп до информация, което е гарантирано от Конституцията на Република България.

В тази връзка отправихме питане чрез председателя на Общински съвет - Мездра до кмета на общината кога е въведената тази забрана, какви са причините за филтрирането на сайта на MediaNews и какви действия ще предприеме за премахването на това ограничение.

Всъщност, това не е първият случай, в който кметът на Мездра се опитва да наложи цензура спрямо MediaNews. Най-напред реши да закрие за представители на медиите седмичните оперативки, които се провеждат всеки понеделник в Общината. После забрани на служителите в Общинската администрация да ни предоставят каквато и да е информация, освен по съответния канален ред: след подадено писмено заявление за достъп до обществена информация - административна услуга, която, разбира се, е платена.

Тези рестриктивни мерки удивително напомнят систематичните усилия навремето на комунистическата власт в България да заглуши предаванията на "вражески" радиостанции като Радио "Свободна Европа", "Гласът на Америка", "Би Би Си Лондон", "Дойче Веле" и пр. В крайна сметка тази идеологическа борба с "подривните" медии, насочена срещу проникването на свободното слово у нас, завърши с поражение, а авторитарният режим претърпя пълен крах.

Разликата е, че в съвременния глобализиран свят достъпът до информация практически е неограничен и всеки опит да се забрани да се чете определен "неудобен" някому сайт е пълна глупост и е обречен на неуспех. Още повече, както е известно от дядо Адамово време: забраненият плод е най-сладък.