Според режисьора това е един от най-тежките снимачни дни. Филмът ще има своята премиера на 3 март - националният празник на България, обясни Генчев и благодари на дарителите, с чиято помощ се реализира лентата:

"Това, което мен ме впечатли е, че в България има много родолюбиви хора, а не роболюбиви, каквато вече стана практиката... В този филм няма да покажем как българи предават българи и как българи убиват българи. Всичките тези "пикантни" в кавички подробности, които очернят нашата история в този филм няма да има. Тук ще има вдъхновението, което предизвиква феноменът Ботев... Трудната работа предстои. Монтирането на филма... Премиерата ще е на 3 март, защото филма е "закован" с договор. На 2 юни очаквам да се завърти и в телевизията..."

Последния снимачен ден коментира и продуцентът Десислава Ковачева:

"Стигнахме до края на филма. И слава богу, защото той се прави с дарения... Самото създаване на филма не е трудно, защото това е една мечта и се работи много леко. Екипът също е много мотивиран и ние сме много щастливи. Трудното беше да намерим пари за филма и тук е мястото да благодаря на всички които даряваха пари. Кметът на Калофер направи много инициативи. Трудно е да ги изброя...".

1236 човека и няколко фирми са основните дарители за филма. За да стане филма реалност е помогнало и медийното партньорство с БНТ.

Младият актьор Деян Жеков играе ролята на Ботев. За мен това е голяма отговорност, обясни той:

"Аз не съм сигурен дали съм влязъл в ролята. Подготвях се, като четях Ботев и Захари Стоянов. От малък обичам да чета Ботев... Никога не съм го сънувал... Не съм предполагал, че ще играя негова роля във филм... Хем съм много щастлив, че ми се случва това, но съм и нещастен защото аз няма да гледам филма, за да не се критикувам..."

Роля във филма има и кметът на родния град на поета - Калофер, Румен Стоянов:

"Това е една сбъдната мечта. От доста време ми витаеше в главата и слава богу, че се срещнах с режисьора Максим Генчев и станахме съмишленици... Благодаря на хората, които събираха пари за да си платя глобата за мъжкото хоро. Тези пари отидоха за филма... Калоферци и цяла България трябва да са горди с този филм...".

Петър Иванов е майсторът ковач от село Дъбова Махала в община Брусарци, който по молба на Максим Генчев изкова сабята на Ботев. Тя бе официално връчена на актьора Деян Жеков в последния снимачен ден. Самата сабя не е използвана във филма заради безопасност. Емоцията да изковеш това оръжие е невероятна, коментира Петър Иванов:

"Със страхотна тръпка работих над тази сабя. Трудно беше защото емоцията е голяма... Вложих много любов в работата заедно със сина ми Миглен... Мога само да благодаря на Максим Генчев за това, че избра мен да направя сабята...".

Петър Иванов и синът му Миглен бяха приготвили и още една изненада за актьора Деян Жеков- кована пластика на глава на овен, която също му бе връчена.

Източник: bnr.bg