От незапомнени времена, в Деня на светеца, покровител на конете, свети Теодор Тирон, осленкриводолчени отбелязват своя празник на селото. Но тази отколешна традиция бе прекъсната преди 15 години и днес кметският наместник Роман Иванов и съпругата му Дияна Иванова поеха инициативата да предизвикаха съдбата. Заедно с други ентусиасти от селото отново събраха стари и млади отблизо и далеч, за да почетат историята си, и да се повеселят.

Празникът на селото започна с тържествена света литургия и водосвет, отслужени от енорийския свещеник отец Георги Няголов, който пожела здраве и мир, благоденствие и благополучие на осленкриводолчени и все така да тачат и почитат вярата и българщината.

За да припомни отминалите времена, Диана Иванова разказа историята на селото и празника, както и извечните традиции, запазени и до днес, макар и позабравени. Наред с разказа на Диана, в местността „Ливадето” бе подредена изложба от детски рисунки на тема „Тодоровден”.

За миналото, за обичаите, за бита и за малко познатите герои от Ослен Криводол пък бяха показани в картини оръдия на труда и прибори, използвани в отколешни времена от хората в селото – сърп, цедило, бучка, връшник, чутура, изнемало и много други.

Особено внимание бе отделено на местния малко известен герой – Илия Комитата, участник в Ботевата чета и един от малцината оцелели след страшната битка в Рашов дол.

С много смях и тънко чувство за хумор бе представена в картини народопсихологията на магаретарите от Ослен Криводол.

За децата бяха подготвени различни занимания и игри, в които те рисуваха, правеха апликации и се забавляваха от сърце.

В духа на народния празник бе подготвена богата художествена програма с участието на Женски народен хор и ДТС "Мездренче" при читалище „Просвета 1925” в Мездра.

На празник като на празник. А празник без курбан бива ли? От кметството се бяха погрижили и за това. Гостоприемните домакини изненадаха своите гости с 3 вида курбан чорба – блажничка по мездренски и по яблански, и постничка бобена, в дните на Великия пост.

Най-очакваният момент от празничния ден бе Тодоровата кушия. В надбягването с коне се впуснаха двама ездачи, а в надпреварата с каруци се включи и каруца с традиционното осленкриводолско магаре Марко. В неочаквана атракция се превърна появата на двама „ездачи”, яхнали пръчки с конски глави, с което предизвикаха аплодисментите на публиката и радостните възгласи на децата.

За да бъде пълна празничната картина и да се види приемствеността между поколенията, в кушията се включиха едноАТВ и два мотоциклета.

Гости на осленкриводолчени в този ден бяха кметът на община Мездра Иван Аспарухов, кметовете на Игнатица, Зверино, Зли дол, Очин дол, Оселна, Горна Кремена, Крета, Лик и почти всички от останалите населени места в общината.

Денят на свети Тодор продължи с песни и кръшни хора, с много веселба, смях и настроение, като всички присъстващи се присъединиха към благотворителната инициатива за набиране на средства за изографисване на централната икона на "Св. Николай Чудотворец" в новостроящата се църква.

От благотворителната кулинарна изложба и изложбата на детски рисунки бяха събрани 1 127 лв, които са успешно начало за доизграждането на Божия храм.