Питането на Яна Нинова е свързано с неизплатения членски внос на Община Мездра към Националната асоциация на председателите на общинските съвети в Република България (НАПОС-РБ). В него Яна Нинова настоява за устен и писмен отговор от градоначалника на следните въпроси:

1. Изплатена ли е вноската на Община Мездра за годишен членски внос към Асоциацията на секретарите на общините в Република България, и ако е, на коя дата?

2. Изплатена ли е вноската на Община Мездра за членски внос към Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), и ако е, на коя дата?

3. От 210 общини в България, членове на НАПОС, каква е причината Община Мездра да е сред 7-те, които са длъжници?

4. Средствата за годишен членски внос към НАПОС са разписани и приети в Бюджет 2018 на Община Мездра в частта Общински съвет. Каква е причината, довела до неизпълнението на решение на ОбС - Мездра, касаещо бюджета?

5. Ще разпоредите ли превод на дължимата вноска преди изтичането на срока за погасяването ѝ, или ще дължим и лихви за просрочен период?

Питанията на Георги Валентинов са свързани със сключени договори от страна на кмета Генади Събков от началото на мандата му до 1 юни тази година.

В първото си питане Валентинов настоява за писмен и устен отговор от градоначалника на следните въпроси:

1. Кои са фирмите, с които Община Мездра има договори за медийно отразяване и реклама за периода от 30.11.2015 г. до 01.06.2018 г. и срещу каква сума са тези договори?

2. В какъв тираж излиза Общинският вестник "Мездра XXI век" и колко струва на данъкоплатеца в годишен план (в т. ч. реклами, заплати на служители, разходи за ток и др., както и разходи за същинската дейност)?

3. Каква е общата сума за периода 30.11.2015 г. - 01.06.2018 г., която се плаща от бюджета на Общината за осигуряване на медийния Ви комфорт (в т. ч. договори за реклама с фирми, еднократни публикации, медийно отразяване, абонамент за вестници, сайтове, заплати на служители, хардуер, камери и т. н.)?

Второто питане на общинския съветник е свързано със сключени договори за правно обслужване и правни услуги за същия период:

1. С кои фирми Община Мездра има договори за правно обслужване за периода от 30.11.2015 г. до 01.06.2018 г. и срещу каква сума са тези договори?

2. Каква сума е изплатена за всяко дело конкретно, в т. ч. за адвокатски хонорари и съдебни такси, разноски, вещи лица, експертизи и др., и съответно какви суми са внесени в бюджета на Общината за спечелени дела за периода 30.11.2015 г. - 01.06.2018 г.?