На Архангеловеден /ст.стил/, кретчени отбелязаха двоен празник – Денят на християнското семейство и обновения си храм. По време на ремонтните дейности бе изградена дренажна система откъм северната страна, бяха сменени прозорците и реставрирана входната врата. Освежени са таванът и вътрешното храмово пространство, които също бяха компрометирани.

Църквата "Свети Архангел Михаил" в Крета е една от най-старите в Община Мездра, построена в края на по-миналия век. Храмът впечатлява с оригиналната си архитектура, запазена и до днес. Олтарната част е вкопана в земята и към нея водят 4 каменни стъпала, запазили спомена за хиляди стъпки, минали по тях през повече от вековната история на църквата.

Припомняме, че за последно храмът е бил ремонтиран през 90-те години на миналия век. Кметският наместник Виолета Панова сподели, че инициативата е на самите хора от селото, които искат да съхранят вярата и българщината. Тя пожела на своите съселяни най-вече здраве и изрази задоволство, че жителите на селото постепенно се увеличават с новородените през тази година деца.

Още с пристъпването на прага, в преддверието те посрещат старите икони, чиито смирени погледи, запазили духа на времето, негласно ти напомнят за силата на вярата. Бяха показани и ценни реликви, специално изработени дъски с благопожелания, дарявани на църквата от различни родове в селото.

Енорийският свещеник отец Кръстев отправи поздрав и благослов към всички и разказа за значението на празника Въведение Богородично и за силата на вярата, съхранила ни през вековете и запазила духа, културата и традициите ни като народ.Той пожела здраве и благоденствие на миряните и изрази своята благодарност към спомоществователите, с чиято помощ един вековен храм отново ще бъде място за духовен мир и доближаване до Бога. Той подчерта, че в този ден по стар стил в селото отбелязват и деня на свети Архангел Михаил – небесният покровител на кретчени и предводител на Христовото ангелско войнство.

„Благодарим на всеки, пожелал да помогне, за да запазим едно духовно и историческо място, пазещо и съхраняващо християнските устои на България! Не ще обеднее ръката на този, който знае как и къде да дарява. Амин!”

Своето християнско смирение и благодарност към дарителите, отзовали се на богоугоднoто начинание - бизнесмените Андреас Испиридис, Мирослав Захариев, Емил Босев, Иван Иванов-Тениди, Преслав Христов, Цветомир Иванов и др., жителите на Крета изразиха с благодарствени писма.

Ремонтът на църквата бе извършен от служители ОбП „Чистота“. Наред с тях, в христолюбивата инициатива се включиха десетки местни доброволци с волни самопожертвования и доброволен труд.

Двойният празник бе уважен от кмета на община Мездра, който поздрави жителите на Крета с Деня на християнското семейство и учащата се младеж и им пожела здраве, семейно благополучие и повече увереност, че в тези трудни за страната дни, най-важното е да останат единни и да вдъхват вяра на децата си.

Празникът бе отбелязан при строго спазване на противоепидемиологичните мерки, предвид усложнената обстановка в региона и страната.