696 са заявленията за гласуване по настоящ адрес в град Монтана. Срокът за включване в избирателния списък по настоящ адрес бе 12 октомври.

Избирателите в община Монтана по списъци са 47 812. Те ще дадат своя вот в 79 секции. Организират се и 6 подвижни комисии, тъй като 129 души са поискали да гласуват в домовете си по здравословни причини. 48 часа преди вота ще се реши дали ще бъдат откривани СИК-ове в областната болница и дома за стари хора в село Горна Вереница.

700 души ще бъдат ангажирани в СИК, 30 от тях са в подвижните. Секцията в младежкия дом е единствената на територията на Монтана, оборудвана за хора с увреждания. Те имат право и на общински транспорт от дома си до мястото за гласуване.

До 130 лв може да получи редови член на секционна комисия. Основното възнаграждение е 80 лв, 10 лв е добавката за участие в обучение, 15 лв за подготовка на секцията и 25 лв за участие в предаването на протокола от изборите в Общинската избирателна комисия. 100 лв ще получат председателите на секционни комисии, 90 лв зам. председателите и секретарите.

Възнагражденията на участниците в СИК няма да се облагат с данъци, съобщиха от НАП.


Източник: novinitem.com