Очаква се утре - сряда, 19 декември, около обяд по моста да премине милионния автомобил, уточни Низамов. За миналата 2017 година по съоръжението в двете посоки на "Дунав мост 2" са преминали малко над 900 000 автомобила. Очакванията са за останалите 12 дни до края на календарната 2018 година да преминат близо 33 600 автомобила и в края на годината общо преминалите да достигне над 1,044 млн. моторни превозни средства.

В края на тази календарна година се очаква приходите от такси от преминалите МПС да се увеличат спрямо предходната, както и с 6-7 процента да се увеличи и трафикът, каза още изпълнителният директор. В последните две години темповете, с които нараства трафикът, както и приходите са по-малки в сравнение с първите три години, допълни той. В последните няколко месеца се забелязва трайна тенденция на увеличение на трафика на български превозвачи, които преминават през мостовото съоръжение, както и сериозно намаление на броя на преминалите турски тирове, особено на транзитните, каза Низамов.

Той уточни, че мостовото съоръжение е в добро състояние и всяка година смесена българо-румънска комисия извършва проверка на състоянието му. Към момента няма никакви забележки по отношение на съоръжението и пътната инфраструктура.

До края на тази години всички ремонти по "Дунав мост 2" и инфраструктурата са извършвани за сметка и от фирмата изпълнител, в рамките на гаранционния срок. От следващата 2019 г. всички ремонтни дейности вече ще се поемат от смесеното българо-румънско дружество, каза още Низамов.

Към настоящия момент единственият проблем е невъзможността за предотвратяване от румънска страна на подходите към ГКПП, на разлива на нафта от резервоарите на тировете, които нарушават асфалтовото покритие.

Няма българска или румънска контролна институция или служба, която да налага глоби на шофьорите, основно румънски, които препълват резервоарите си с гориво и напускат България, допълни Любомир Низамов. В момента на ГКПП при "Дунав мост 2" работят 4 гишета, които обслужват тировете и 1 гише за останалите МПС, като с предимство се обслужват преминаващите леки автомобили, уточни Низамов.