През новата учебна година "Заедно в час" ще работи с близо 80 училища партньори в областите - Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, София-град, София-област, Стара Загора, Сливен, Търговище, Шумен и Ямбол. За първи път учители от програмата "Нов път в преподаването" ще има в областите Варна, Бургас, Търговище, Шумен, Сливен и Ямбол. Новите училища партньори са близо 20.

Новите учители в програмата на "Заедно в час" са професионалисти, с опит от различни сфери и са преминали през сериозен подбор от над 3000 кандидати. Сред тях има инженери, архитекти, икономисти и студенти, завършили престижни специалности в България и чужбина. Те ще преподават на ученици от първи до дванадесети клас по различни предмети, като най-голям е броят на учителите по най-търсените в момента предмети - математика, чужди езици и учители в началния етап на обучение. Всички участници в програмата отговарят на законовите изисквания за педагогическите специалисти в страната.

"Знаем, че предстои много предизвикателна година за образователната общност и сме щастливи, че имаме възможност да подкрепим толкова много нови и мотивирани хора да влязат в класните стаи и да работят за успеха на всеки ученик. Много се радваме също, че в десетата година на "Заедно в час" имаме възможност да разширим и териториалния обхват на програмата и да работим в шест нови области. Този випуск премина през много предизвикателства - още преди началото на учебната година, и това позволи на новите учители да усвоят умения как да преподават без значение в онлайн среда или на живо, и да търсят най-добрите варианти за своите ученици, заедно със своите училищни екипи", е коментирал Траян Траянов - изпълнителен директор на фондацията "Заедно в час".

През последните десет години повече от 400 нови учители са преминали през програмата "Нов път в преподаването" на организацията. В рамките на две години те получават подкрепа да преподават в училища с ученици от уязвими общности и да опознават пряко предизвикателствата в образователната система. Над 80 процента от тези учители продължават да работят в образованието - дългосрочно като учители, директори, образователни експерти.

През тази година фондацията е започнала и новата двегодишна програма "Училища за пример", която е за цялостна подкрепа и професионално развитие на училищни екипи. Тя ще подкрепя училищата в разработването и прилагането на устойчиви и ефективни практики за преподаване и управление, които допринасят за успеха на всеки ученик. Първите участници са 26 училища с различен профил от цялата страна, които са започнали своето обучение през август.