Участниците в състезанието бяха разделени в шест групи - мъже и жени 40+, мъже и жени до 39 г., юноши и девойки.

"Това е най-достъпния спорт, разказа един от тримата организатори на проявата Иван Стоянов. Всеки може да участва. От билото на Пъстрина се вижда Западна Стара планина като на длан. Трасето на пробега е 12 километра.

Обединението "BG Events&Guiding" е регистрирано в село Протопопинци, област Видин, община Чупрене. Партньори в него са Александър Александров, Станислава Цветкова и Иван Стоянов от Враца. Всяка година те организират поне 10-на състезания по планинско бягане и колоездене в Северозападна България. Неудържими ентусиасти, с голяма любов към планината и желание да я предадат на колкото може повече хора.

В тазгодишното издание на "Пъстрина рън" се включи и председателят на Общинския съвет в Монтана Иво Иванов.

"Спонсорите на събитието не просто осигуряват средства, но са и наши съмишленици", сподели Иван Иван Стоянов и допълни, че някои от тях дори са пробягали разстоянието. Освен това уточни, че без усилията на Йорданка Еленкова това състезание нямаше да го има. Дани е инспектор по математика в Регионалното управление на образованието в Монтана. От няколко години е отдадена на планинското бягане, а днес завърши трета при жените. Тя пробяга 12-те километра за 1 час и 30 минути.

Община Монтана осигури медалите за призьорите и е един от спомоществователите на събитието. За всички участници сладкарница "Валка" осигури огромна торта.