По случай откриването на новата учебна година приветствия към учениците, учителите и родителите отправиха кметът на Мездра Генади Събков и директорът на училището Иван Иванчев. "Всички ние, родители, учители и онези, които формират общественото мнение или държавната политика в образованието, трябва да дадем на нашите деца съзнанието за техните корени, за това, че те са част от нещо трайно и голямо - част от българската нация, подчерта в словото си от името на родителите Мария Георгиева, която е майка на първокласник. Заедно с това ние им дължим знанията и възпитанието, които да ги накарат да почувстват, че имат криле, да почувстват, че имат сили да достигнат мечтите си."

През тази учебната година в Основно училище "Христо Ботев" в Мездра ще се обучават и възпитават 402-ма ученици от I до VII клас, разделени в 18 паралелки, информира Цветомира Илиева, заместник-директор по учебната дейност. За тяхното обучение и възпитание ще полагат грижи 37 педагози - учители и възпитатели, както и 11 души непедагогически персонал.

По стар български обичай първолаците бяха посрещната на прага на обновените класни стаи с питка, мед и сол, след което бяха приветствани с "Добре дошли!” от своите класни ръководители Христина Иванова, Светла Маринова и Теменужка Начева.